BRYTBROD MED PARMESAN OCH SALVIA
4-6 PERSONER ÖVER 60 MIN
INGREDIENSER
1 dl mjölk
25 g färsk jäst
2 stora ägg
5½ dl vetemjöl 330 g
1 tsk salt
2 msk strösocker
2 dl riven parmesan
150 g rumsvarmt smör
15 hackade salviablad
1 hackad vitlöksklyfta
Ägg till pensling
flingsalt
GÖR SÅ HÄR
1. Värm mjölken till fingervarmt, 37 °C.
Smula jästen i en bunke till en köksmaskin
med degkrok, tillsätt mjölken och rör tills
jästen löses upp.
2. Rör ner ägg, mjöl, salt, socker och
parmesan och blanda ihop. Tillsätt 100 g
smör lite i taget och kör degen tills den
är glansig och smidig, ca 10 minuter. Låt
jäsa övertäckt i rumstemperatur 1 timme.
3. Bryn 50 g smör i kastrull. Ta från värm-
en och tillsätt salvia och vitlök. Häll upp i
en skål och låt svalna.
4. Lägg degen på en mjölad bänk. Kavia
ut till en ca 30x20 cm stor platta. Pensla
på smöret och rulla ihop. Skär i 9 bitar
och lägg i en smord ugnsform, ca 20x25
cm. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 200°C. Pensla brödet
med uppvispat ägg och strö över flingsalt.
Ställ in i mitten av ugnen, sänk tempera-
turen till 175°C och grädda ca 30 minuter.
TIPS
Baka brödet dagen innan,
förvara i plastpåse i skafferi och värm vid servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar