Foccacia!
Ingredienser
25 g jäst
4 dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
8 dl vetemjöl
1 1/2 dl olivolja
1/2 msk flingsalt
Topping
urkärnade svarta oliver eller annan valfri topping
Smula jästen i en bunke. Häll i lite av vattnet och rör tills jästen lösts upp.
Tillsätt resten av vattnet, 0,5 dl olivolja, salt och mjöl, lite i taget.
Arbeta ihop till en ganska lös deg. Täck med bakduk och låt jäsa 40 min.
Sätt ugnen på 250°. Lägg ett bakplåtspapper i en form med måtten ca 20 x 30 cm.
Ringla 0,5 dl olivolja på pappret och häll ut degen.
Ringla på ytterligare 0,5 dl olivolja på degen och tryck ut degen i kanterna.
Gör små gropar med fingrarna och strö över flingsalt. Låt jäsa ytterligare 20 min.
(Se till att degen inte står i drag).
Tryck ner oliver eller annan valfri topping i degen (eller lite extra olivolja)
och grädda brödet mitt i ugnen till en innertemperatur på 98°, ca 20 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar