söndag 15 juni 2025

Foccacia



 Foccacia!




Ingredienser
25 g jäst
4 dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
8 dl vetemjöl
1 1/2 dl olivolja
1/2 msk flingsalt
Topping
urkärnade svarta oliver eller annan valfri topping


Smula jästen i en bunke. Häll i lite av vattnet och rör tills jästen lösts upp. 
Tillsätt resten av vattnet, 0,5 dl olivolja, salt och mjöl, lite i taget. 
Arbeta ihop till en ganska lös deg. Täck med bakduk och låt jäsa 40 min.
Sätt ugnen på 250°. Lägg ett bakplåtspapper i en form med måtten ca 20 x 30 cm. 
Ringla 0,5 dl olivolja på pappret och häll ut degen. 
Ringla på ytterligare 0,5 dl olivolja på degen och tryck ut degen i kanterna. 
Gör små gropar med fingrarna och strö över flingsalt. Låt jäsa ytterligare 20 min. 
(Se till att degen inte står i drag).
Tryck ner oliver eller annan valfri topping i degen (eller lite extra olivolja) 
och grädda brödet mitt i ugnen till en innertemperatur på 98°, ca 20 min.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar