Saftiga morotsbitar
Saftiga morotsbitar
20–25 stycken
50 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
0,5 dl rapsolja
2 msk ljus sirap
4,5 dl grovt rivna morötter
1 dl solrosfrön
0,5 dl pumpakärnor
14 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
Topping
solrosfrön
Gör så här
Smula ner jästen i en degbunke.
Värm vattnet till fingervarmt
och häll över jästen.
Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt sirap, salt, solrosfrön, pumpakärnor,
olja, rivna morötter och det mesta av vetemjölet.
Arbeta till en smidig deg.
Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda
och forma till en jämn, rund deg.
Lägg degen i en bakplåtspappersklädd långpanna.
Kavla och tryck till degen i långpannan
så att den täcker hela.
Låt jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader under tiden.
Mät och markera rutor med en vass kniv.
Pensla med lätt uppvispat ägg.
Strö över solrosfrön.
Grädda strax under ugnens mitt i 20-25 minuter.
Ta ut och låt svalna på galler, dela i rutor
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar