Smulpaj äpple
Smulpaj äpple
Ingredienser
6 portioner
ca 800 g äpplen
1 tsk kanel
2 tsk socker
1 krm flingsalt (viktigt att det är flingsalt som används)
smör till formen
Smul
125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 1/2 dl socker
1/2 - 1 tsk flingsalt (viktigt att flingsalt används, används vanligt salt minska på mängden)
Till servering
vispad grädde
vaniljsås
glass
För alla
Gör glutenfri: byt ut vetemjöl mot glutenfri mjölmix och välj havregryn framställda av ren havre.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett och vaniljvisp, grädde eller glass.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfria ersättningsprodukter av matfett och vaniljvisp, glass eller grädde.
Gör äggfri: välj äggfri glass eller välj grädde.
Gör så här
Sätt ugnen på 225°C.
Smul: Skär smöret i bitar. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa.
Blanda i socker och flingsalt, ta lite i taget av flingsaltet och smaka av degen allt eftersom så att sältan blir lagom.
Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Blanda äpplena med kanel,
socker och flingsalt i en smord pajform, ca 28 cm i diameter (för 6 port).
Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20–25 minuter, tills den fått fin färg.
Till servering: Låt svalna något och servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar