måndag 16 juni 2025

🍆🥔 Tepsi – Ugnsbakad grönsaksform (vegetarisk)




 🍆🥔 Tepsi – Ugnsbakad grönsaksform (vegetarisk)


Ingredienser
(4 portioner)

5 st potatisar, kokad, skivat och halvstekt
1 st aubergine, skivad och halvstekt
1 st grön paprika, skivad och halvstekt
2 tomater, skivat och halvstekt
1 gul lök, skivat och halvstekt
1 burk (ca 400 g) krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 msk olivolja
1–2 vitlöksklyftor, finhackade eller pressade
Salt och vitpeppar efter smak
(Ev. lite chiliflakes om du vill ha hetta)
Färsk persilja till garnering (valfritt)


👩‍🍳 Gör så här


1. Förbered grönsakerna: Koka potatisarna med skal tills de är nästan klara. Skala och skiva dem. Stek dem lätt gyllene i olja. Stek även aubergine, paprika, tomat och lök i lite olja tills de får färg.
2. Tomatpurén (det din ex troligen gjorde):
Hetta upp 2 msk olivolja i en kastrull. Tillsätt 2 msk tomatpuré och stek i 1–2 minuter. Den ska mörkna något i färg – det förhöjer smaken! Lägg i vitlök och rör om snabbt så det inte bränns.
3. Såsen: Häll i krossade tomater och en liten skvätt vatten (ca 0,5 dl). Låt koka upp och småputtra i 5–10 min. Smaka av med salt, peppar och ev. chiliflakes.
4. Montera: I en ugnsform – varva potatis, aubergine, paprika, tomat och lök. Häll över tomatsåsen jämnt.
5. Grädda: Sätt in i ugnen på 200°C i ca 25–30 minuter. Grönsakerna ska bli mjuka och smakerna gosa ihop sig ordentligt.
6. Servera: Garnera med färsk persilja och ät med ris, bulgur eller bara ett gott bröd.

Lycka till och njut ordentligt


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar