måndag 7 juli 2025

Cous-Cous (Traditionell Nordafrikansk gryta med kött & grönsaker)

 
Cous-Cous (Traditionell Nordafrikansk gryta med kött & grönsaker)



Ingredienser:

Couscousgryn
Högrev eller märgpipa
Kålrot
Morötter
Lök
Squash
Palsternackor
Persilja
Matolja
Krossade tomater
Kryddor:
Salt
Cayennepeppar
Svartpeppar
Paprikapulver
Saffran
Marockanskt smör eller olja

Gör så här:

1. Bryn köttet och löken tillsammans med alla kryddor i olja.
2. Skär alla grönsaker i ganska stora bitar.
3. Lägg ner grönsakerna tillsammans med köttet i grytan.
4. Häll på vatten och krossade tomater.
5. Låt det puttra en stund.
6. Häll på mer vatten tills det står över grönsakerna (ej för mycket).
7. Låt allt koka tills det blir mjukt.
8. Bind en bunt persilja med tråd och lägg i under kokningen för smak.


Tillagning av couscousgryn:

1. Häll couscousgrynen i en karott (stor skål) och tillsätt saltat vatten bredvid.
2. Häll över lite vatten på grynen med handen och vänd grynen med vattnet så att de blir något fuktiga.
3. Koka upp vatten i en kastrull.
4. Lägg grynen i ett durkslag och placera det över kastrullen.
5. Salta över grynen.
6. Låt grynen ångkoka tills vattnet tar slut.
7. Fyll sedan på mer vatten och vänd grynen igen med lite saltat vatten.
8. Grynen ska koka (ångas) ca 3 timmar totalt.
9. Vänd grynen med lite marockanskt smör eller olja innan servering.


🧡 Servering:

Lägg upp couscousgrynen på ett stort fat, häll grytan i en gemensam 
skål mitt på bordet där alla äter tillsammans med varsin sked. 
En varm och vacker tradition.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar