Fullkornsbröd
Ger 3 limpor
Ingredienser:
1 dl vetekross
1 dl havrekross
1 dl linfrö
1 dl rostade solroskärnor
1 msk salt
1 dl filmjölk + 4 dl hett vatten
¾ dl brödsirap
8 dl fyrasädesslag
2 påsar torrjäst
8 dl vetemjöl
5 dl hett vatten
Gör så här:
1. Dag 1 – Blötläggning:
Blanda vetekross, havrekross, linfrö, solroskärnor, salt, filmjölk och 4 dl hett vatten i en stor bunke.
Rör om och täck över. Låt stå i kylskåp över natten.
2. Dag 2 – Degen:
Rör i brödsirap, torrjäst (utrörd i fyrasädesslaget) och nästan allt vetemjöl.
Häll i 5 dl hett vatten och arbeta degen i 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin.
3. Forma limpor:
Dela degen i tre bitar, forma lätt och lägg i smorda bakformar (1 ½ liter).
4. Jäsning:
Låt jäsa under bakduk på dragfri plats i ca 40 minuter.
5. Ugn:
Sätt ugnen på 250°C.
6. Gräddning:
Ställ formarna på nedersta falsen i ugnen.
Sänk temperaturen till 225°C och grädda i ca 40 minuter.
7. För finare skorpa:
Ta ut bröden ur formarna efter 30 minuter,
grädda vidare utan form i ytterligare 10 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar