söndag 13 juli 2025

Spanakopita

 "Ca 56 bitar spanakopita






16 ark filodeg (ca 350 g)
400 g babyspenat
1 purjolök eller 4-5 st salladslökar
300 g fetaost
Liten knippe persilja
Liten knippe dill
2 ägg
Salt & svartpeppar
100 smält smör till pensling
Sesamfrön till garnering
Olja eller smör till stekning"


Gör så här:


Hacka purjolök eller salladslök i strimlor. 
Hetta upp olja eller smör i en stekpanna med höga kanter. 
Stek purjolöken tills den mjuknar. 
Vänd i spenat och stek under omrörning 
tills den slutar vätska sig och mjuknar. Låt svalna.
Blanda purjolök och spenat med smulad fetaost, ägg, salt, svartpeppar, 
finhackad persilja och dill. Låt fyllningen kallna helt.
Smörj en långpanna med smör. 
Ta två ark filodeg och lägg på varandra. 
Pensla med smör, lägg fyllning längs långsidan, 
vik in ca 1 cm av kortsidorna och rulla sedan ihop från långsidan tills du får en rulle. 
Lägg på plåten med skarven nedåt. Upprepa samma procedur med resterande filodeg. 
Pensla ovansidan av rullarna med smör och avsluta med att strössla sesamfrön även. 
Tillaga mitt i ugnen i ca 35 min, tills filodegen får en frasig gyllene yta. Servera och njut!
Värm ugnen till 200°, över och undervärme. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar