VANILJGLASS MED SALT KOLASÅS OCH ROSTAD MANDEL
VANILJGLASS MED SALT KOLASÅS OCH ROSTAD MANDEL
4-6 PERSONER / ÖVER 60 MIN
INGREDIENSER
1 vaniljstång
2½ dl vispgrädde
2½ dl mjölk (3%)
4 stora äggulor
1 dl strösocker
V₂ krm salt
hackad rostad mandel
att toppa med
Salt kolasås
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
½ tsk flingsalt
GÖR SÅ HÄR
1. Dela vaniljstången längs-
med och gröp ur fröna.
Lägg frön och stång i en kastrull
med grädde och mjölk.
Låt koka upp och ta från värmen.
2. Vispa ihop äggulor och
socker.
Vispa ner gräddmjölken och salt
och häll tillbaka i kastrullen.
Sjud under omrörning till 85°C (koka ej).
Häll glassmeten i en bunke och låt svalna.
Ställ i kylen minst 8 timmar.
Sila och kör i glassmaskin.
Ställ i frysen till servering.
3. Salt kolasås: Karamellisera sockret
i en kastrull och tillsätt försiktigt
grädde och sirap under omrörning.
Låt koka 7-10 minuter till en kolasås.
Rör ner salt. Låt svalna.
Servera gärna glassen i strut,
ringla kolasåsen över och toppa med mandeln.
TIPS!
Frys in äggvitorna som blir
över och använd senare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar