lördag 12 juli 2025

VANILJGLASS MED SALT KOLASÅS OCH ROSTAD MANDEL

VANILJGLASS MED SALT KOLASÅS OCH ROSTAD MANDEL





4-6 PERSONER / ÖVER 60 MIN

INGREDIENSER

1 vaniljstång
2½ dl vispgrädde
2½ dl mjölk (3%)
4 stora äggulor
1 dl strösocker
V₂ krm salt
hackad rostad mandel
att toppa med


Salt kolasås

1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
½ tsk flingsalt


GÖR SÅ HÄR

1. Dela vaniljstången längs-
med och gröp ur fröna. 
Lägg frön och stång i en kastrull
med grädde och mjölk. 
Låt koka upp och ta från värmen.

2. Vispa ihop äggulor och
socker. 
Vispa ner gräddmjölken och salt 
och häll tillbaka i kastrullen. 
Sjud under omrörning till 85°C (koka ej). 
Häll glassmeten i en bunke och låt svalna.
Ställ i kylen minst 8 timmar.
Sila och kör i glassmaskin.
Ställ i frysen till servering.

3. Salt kolasås: Karamellisera sockret 
i en kastrull och tillsätt försiktigt 
grädde och sirap under omrörning. 
Låt koka 7-10 minuter till en kolasås. 
Rör ner salt. Låt svalna. 
Servera gärna glassen i strut, 
ringla kolasåsen över och toppa med mandeln.

TIPS!
Frys in äggvitorna som blir
över och använd senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar