tisdag 8 december 2015

Chateaubriand



Ingredienser
(för 2-3)

600 g mittbiten av oxfilé, den knubbigaste delen
2 krm nymalen svartpeppar
1 krm salt

Till såsen:

1 schalottenlök eller liten gul lök
2-3 stora skivade champinjoner
1/2 tsk timjan
1 lagerblad
3 dl köttbuljong
1 1/2 dl vitt vin
50 g smör
1 msk finhackad persilja
1/2 tsk nypressad citronsaft
1/2 krm peppar
ev salt


Tillredning
Börja med såsen. Skala och skiva schalottenlöken,
putsa och skiva champinjonerna 
och lägg dem i en kastrull med timjan,
lagerblad, buljong och vin. 
Koka upp och låt småkoka ihop utan lock
tills ca 1 1/2 dl återstår.
 
Bulta ut den tjocka filébiten så att den blir mer oval till formen.
Peppra köttet men salta inte.
Grilla eller stek den i 250 °C ugn men 
passa så ytan inte blir för bränd.
Ca 20 minuter för ganska blodig, 
25 minuter för mer genomstekt filé.
Salta det färdigstekta köttet.
 
När oxfilén är klar lyfts den över på varmt serveringsfat
och hålls varm under folie.
Låt den vila ca 10 minuter innan den skärs upp i tunna skivor.
Ta vara på köttsaften och häll den i såskastrullen. 
Hetta upp såsen och tillsätt 50 g smör i bitar.
Vispa ner det i såsen efter hand 
så att den tjocknar och blir fyllig.
Smaka av med ev salt, 
tillsätt finhackad persilja och nypressad citron
och häll en del av såsen direkt 
över de uppskurna köttskivorna.
Ha resten i separat kanna.
Servera chateaubrianden med t ex gott potatismos i gratinerade toppar,

smörskakade champinjoner och haricots verts. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar