lördag 21 juni 2025

🌱 GRUNDKRYDDOR – ett måste i varje kök


 


🌱 GRUNDKRYDDOR – ett måste i varje kök




Dessa passar till nästan allt:

Salt – Framhäver smaker. Tänk på att inte översalta – smaka av i slutet.
Svartpeppar – Ger lite hetta och djup. Funkar till ALLT: grytor, sallader, pasta.
Paprikapulver (söt eller rökt) – Ger färg och lite sötma eller rökighet. Gott i soppor, marinader, grytor.
Vitlökspulver – Snabb smak av vitlök. Bra i dressingar, marinader, grytor.

🌿 TORKADE ÖRTER – smak från medelhavet & världen
Basilika – Mild & söt. God till tomat, pasta, pizza, sallader.
Oregano – Perfekt i tomatsås, pizzor, gratänger.
Timjan – Jättegod i grytor, potatisrätter, rostad mat.
Rosmarin – Stark smak. Passar till potatis, bröd, grillat.
Dragon – Lite lakritston. God till vegobiffar, såser, senap.

🌶 VARMA KRYDDOR – för djup & värme
Kanel – Inte bara till bakning! Funkar i linsgrytor, marockansk mat, eller på sötpotatis.
Kardemumma – Ger värme till chai, gröt, bakverk.
Ingefära (torkad) – Bra i asiatisk mat, grytor, soppor.
Spiskummin – Mustig och jordig. Jättegod i linsgrytor, hummus, bönrätter.
Curry – En blandkrydda. Använd i kokosgrytor, tofu, risrätter.

🍋 SYRLIGA & FRÄSCHA SMAKER
Citronpeppar – Ger frisk smak. Passar till grönsaker, tofu, kalla såser.
Sumak – Syrlig krydda från Mellanöstern. Perfekt i sallader, på hummus eller grillade grönsaker.
Torkad mynta – Jättegod i kalla såser, tabbouleh, linsgrytor.

🔥 KRYDDOR FÖR HETTA
Chili flakes / pulver – För hetta! Börja lite – smaka av.
Cayennepeppar – Het! En nypa räcker i soppor och grytor.
Harissa – Stark nordafrikansk blandning. Grytor, marinader, dipper.

🍛 BLANDKRYDDOR / FÄRDIGA MIXAR
Garam masala – Indisk kryddmix. Mustig och varm – god i vegogrytor.
Taco-krydda – Gör egen med spiskummin, paprika, lökpulver, vitlökspulver, oregano och chili.
Kebabkrydda / Shawarma mix – Använd till rostad potatis, tofu, kikärtor.
Zaatar – Mellanöstern-blandning (sumak + sesamfrön + timjan). Strö över bröd, hummus, sallad.

👩‍🍳 SMARTA TIPS:
Torkade kryddor är starkare än färska – använd lite mindre.
Stek kryddorna i olja först (kort tid!) om du gör grytor – det väcker fram smaken.
Kombinera smaker – ex: spiskummin + kanel + paprika = magi i marockansk gryta!
Skriv upp vilka kombos du gillar så bygger du din egen smakbank! 📝



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar