lördag 21 juni 2025

🌱 Krämig vegansk grönsaksgratäng (Veggie Bake)

 


🌱 Krämig vegansk grönsaksgratäng (Veggie Bake)



Portioner: 6–8

Tillagningstid: ca 50–60 minuter (20 min förberedelse, 30–40 min i ugnen)

Kategori: Huvudrätt eller tillbehör

Kost: Vegansk, glutenfri

🧂 Ingredienser:

1 dl broccoli i buketter
1 dl blomkål i buketter
1 dl morötter, skivade
1 dl zucchini, skivad
1 dl paprika i olika färger, skivad
1 liten lök, skivad
2 vitlöksklyftor, krossade
1 dl vegansk tomatsås
1 msk olivolja
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
Salt efter smak
Svartpeppar, en nypa eller efter smak


🔪 Instruktioner:

1. Förvärm ugnen till 190°C (375°F).
2. Skölj alla grönsaker i kallt vatten.
3. Lägg broccoli, blomkål, morötter, zucchini, paprika och lök i en stor skål.
4. Blanda tomatsås, vitlök, olivolja, basilika, oregano, salt och svartpeppar i en separat skål.
5. Häll såsen över grönsakerna och rör om tills allt är jämnt täckt.
6. Smörj en ugnsform med lite olja.
7. Lägg i de marinerade grönsakerna
8. Baka i ugnen i ca 25–30 minuter, tills grönsakerna är lätt gyllenbruna och mjuka.
9. Servera direkt som den är – eller tillsammans med t.ex. quinoa, ris, bröd eller en varm soppa.


🧊 Förvaring:

Kylskåp: Förvara rester i en lufttät burk i upp till 4–5 dagar.
Frys: Går att frysa i plastpåse eller burk i 1–2 månader.
Uppvärmning: Värm i ugn för bästa konsistens, men mikro går också.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar