måndag 7 juli 2025

FARFARS KOKTA LINGONSAFT

FARFARS KOKTA LINGONSAFT




51(3 1/2 kg) lingon
31 vatten
6-9 dl socker per liter avrunnen saft

Gör så här:

Rensa bären och koka dem med vattnet
15 minuter eller tills de mosar sig. Stöt
då och då med träslev eller potatisstöt
i bärmassan. Slå upp massan i silduk
och låt den självrinna ett par timmar.
Pressa då och då.
Mät upp den avrunna saften och
sockret. Koka saften med sockret
8-10 minuter. Fyll den på rena flaskor
med bra skruvlock.
Förr i världen var man sparsam och
använde bärmoset som blev över i sil-
duken. Man kokade om massan med
mera vatten och gjorde eftersaft. Den
blir något blekare i färg, men har ändå
mycket kvar av lingonens syra och
must.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar