måndag 14 juli 2025

FLÄDERBLOMSSAFT

 FLÄDERBLOMSSAFT





Ingredienser:

50-60 fläderblommor
2,41(2 kg) socker
3 1/2 1 vatten
4 citroner
60 g citronsyra


Gör så här:

Klipp bort de gröna stjälkarna på fläderblommorna. 
De måste inte sköljas,
men se till att ingen ohyra finns med.
Tvätta citronerna. Torka dem och skiva dem tunt.
Varva fläderblommor, 
citronskivor och socker i en stor plastspann, 
porslinsskål eller rostfri bunke.
Koka upp vattnet. 
Lös upp citronsyran i det kokande vattnet. 
Häll det över blommorna och rör om väl. 
Lägg en handduk över. Låt stå svalt i 4-5 dagar. 
Rör om då och då.
Häll alltsammans i en silduk och låt
självrinna en eller två timmar.
Fyll saften på (helst) 
mörka flaskor med bra skruvlock.
Citronsyran konserverar och ger stark smak. 
Servera som måltidsdryck
eller som drink med isbitar. 
Späd med vatten. Du kan också göra sorbet av saften.
Plocka fläderblommor som växer
långt från trafikens avgaser.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar