måndag 14 juli 2025

SHASHLIK-SPETT MED GRILLADE GRÖNSAKER

SHASHLIK-SPETT MED GRILLADE GRÖNSAKER




4 PERSONER / ÖVER 60 MIN


INGREDIENSER


800 g benfri fläskkarré
2 gula lökar
3 msk färskpressad
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad dill
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
1½ dl kolsyrat vatten
1 liten purjolök
12 snackspaprikor eller
pimiento de padrón
600 g kokta små potatisar
1 dl olja
1 tsk örtsalt
1 sats adjika till servering
citronjuice


GÖR SÅ HÄR

1. Skär köttet i ca 4x4 cm stora
bitar. Skala och skiva löken.

2. Blanda lök, citronjuice och kryddor i en bunke. 
Krama löken med handen så att den
släpper sin saft och blandas med kryddorna. 
Tillsätt kött och kolsyrat vatten, 
blanda och låt marinera 1-3 timmar i kylskåp, 
rör då och då.

3. Trä köttet på 8 stycken spett 
i metall eller blötlagda träspett. 
Spar löken till adjikan. 
Ansa och skär purjolöken i ca 5 cm långa bitar.
Trä purjolöken, paprikan och potatisen på spett var för
sig. Blanda olja och örtsalt för pensling.

4. Grilla köttet 10-20 minuter
beroende på temperatur.
Grilla purjolöken, paprikan och 
potatisen tills de fått fin färg. 
Pensla köttet och grönsakerna med örtoljan
under tiden du grillar.

5. Servera köttet med
grönsaksspetten och adjika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar