Rönnbärs och äppelgele
Rönnbärs och äppelgele
Ingredienser:
21(1 kg) rönnbär
1/2 kg inte helt mogna äpplen
11 vatten
9 dl socker per liter avrunnen saft
Gör så här:
Rensa bären väl från stjälkar och skadade bär.
Skölj dem. Lát rinna av i sil.
Skölj äpplena och skär dem i bitar,
kärnhusen kan vara kvar.
Lägg i syltgryta, slå på vattnet och
koka sakta tills bär och äpplebitar faller sönder.
Koka cirka 15 minuter.
Mosa gärna med träsked eller potatisstöt så att
saften tränger ut ur bären.
Häll upp i silduk att självrinna.
Mät saften och koka den i 10 minuter.
Skumma. Rör ned sockret litet i taget.
Koka på svag värme 10 minuter till.
Skaka grytan så att skummet samlas.
Rör inte om. Skumma.
Gör geléprovet:
Ös upp geléet på små burkar.
Låt kallna.
Paraffinera:
Låt ett litet bomullssnöre ligga i paraffinet så är det
lätt att lyfta bort paraffinkakan i det lilla handtaget.
Rönnbär blir mildare i smak om man
fryser dem ett par timmar innan man kokar dem.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar