måndag 7 juli 2025

Frusen citronsufflé med karameller

Frusen citronsufflé med karameller




4-6 portioner

1 dl färskpressad citronsaft
2 gelatinblad
1 dl strösocker
1 äggula
1/2 tsk maizena
2 dl mjölk
2 tsk rivet citronskal
3 äggvitor
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl krossade sura citronkarameller,
saltlakritskarameller eller polkagrisar


Gör så här:

1. Tejpa fast en remsa med folie runt
kanten på varje portionsform så att
formen blir högre.

2. Lägg gelatinbladen i en skål med
kallt vatten. Vispa ihop 1 msk av
sockret med äggulan och maizena.

3. Värm mjölken i en tjockbottnad
kastrull. Häll ner äggsmeten under
vispning. Fortsätt vispa på medel-
värme tills krämen tjocknar något.
Observera att den inte får koka!

4. Ta upp gelatinbladen och krama ur dem. 
Vispa ner gelatinet tillsammans
med citronskalet i krämen.
Ställ kastrullen i ett kallt vattenbad. 
Rör om då och då tills krämen har svalnat.
Vänd försiktigt ner ca 1/3 av marängen i krämen och fortsätt
sedan med resten. Vänd ihop smeten tills allt är blandat.

5. Vispa äggvitorna i en ren skål. 
Tillsätt resten av sockret och fortsätt vispa till en fast maräng. 

6 .Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i citronmarängen. 
Blanda till sist i de krossade karamellerna.

7. Häll blandningen i portionsformarna
och låt stå i frysen i ca 1 1/2 timme.
Moussen ska stelna men inte frysahelt. 
Ta bort folien före serveringen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar