SKOMAKARLÅDA MED POTATISSTOMP
SKOMAKARLÅDA MED POTATISSTOMP
4 PERSONER / 45 MIN
INGREDIENSER
4 skivor biff, ca 480 g
70 g bacon
1 schalottenlök
12 vitlöksklyfta
1 liten purjolök
2 tsk strösocker
1 msk rödvinsvinäger
1/2 dl rött vin
2 dl kalvbuljong eller 2 dl vatten
och 2 msk konc kalvfond
smör, salt, vitpeppar
Potatisstomp
1 kg fast potatis
1 gul lök
100 g smör
1/2 dl finhackad persilja
Så här gör du:
1. Förbered biff och sås:
Skala och finhacka schalottenlök, vitlök och purjolök
Skär bacon i små bitar och stek knaprigt. Lägg åt sidan.
Stek biffarna i smör på hög värme, cirka 2–3 minuter per sida för medium.
Salta och peppra. Lyft ur och håll varma.
I samma panna: fräs lök, vitlök och purjolök tills de mjuknar
Tillsätt strösocker och låt karamellisera lätt.
Häll i vinäger och rött vin, låt koka ihop några minuter.
Tillsätt buljong eller vatten + fond.
Låt sjuda i ca 10–15 minuter tills såsen reducerats något.
Smaka av med salt, vitpeppar och ev. en klick smör.
2. Gör potatisstomp:
Skala potatisen och koka mjuk i lättsaltat vatten.
Skala och finhacka löken, stek den mjuk i smör.
Häll av potatisvattnet och stöt potatisen grovt.
Tillsätt smör, stekt lök och finhackad persilja.
Rör om till en krämig stomp, smaka av med salt.
3. Servera:
Lägg upp en klick potatisstomp på varje tallrik.
Toppa med en biff, strö över bacon och häll den goda löksåsen ovanpå.
Garnera gärna med extra persilja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar